mala-golv.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

Måla ditt golv rutigt? Så här gör du!

Snygga inredningsdetaljer går aldrig ur tiden! Att förnya ett rum hemma, till exempel genom att måla ditt golv rutigt, är roligt och ger ett lyft åt vardagen. Men så var det det här med hur det ska gå till. Det är lätt hänt att nya projekt läggs på is helt enkelt för att man inte vet hur man gör. Men misströsta inte – det finns råd.

Måla golvet rutigt

Traditionen att måla golv rutiga uppkom under 1700-talet, då finrummen i slott och herrgårdar målades i svart och vitt, grått och vitt eller grått och svart för att efterlikna marmorgolv. Under 1800-talet spred sig modet till rika bönder som ville visa att man hade råd.

Om du bor i ett gammalt hus och vill fräscha upp ett slitet trägolv kan ett rutmönster bli pricken över i:et. Det kan också vara räddningen om du har en ful linoleummatta som du vill göra något åt. Förr målades trägolv med linoljefärg, som inte flagnar. Fråga färghandlaren vilken färg du bör använda för just ditt golv.

Så här målar du golvet rutigt

  1. Börja med att rengöra golvet och grundmåla. Om golvet är lackat sedan tidigare måste du slipa det matt så att färgen fäster.

  2. Därefter målar du hela golvet i bottenkulören, till exempel vitt om du ska måla svarta och vita rutor.

  3. Mät sedan upp och markera golvets mittpunkt. Här ritar du första rutan med en blyertspenna. Använd en mall för att få linjerna raka, men ett vinkeljärn och linjal fungerar också.

  4. Rita sedan upp resten av rutorna och tejpa alla kanter.

  5. Målningsdags. Börja med att ”stänga kanterna” genom att måla kanterna på tejpen med bottenkulören. Har du till exempel målat med vitt, måla även vitt på tejpen. När färgen torkar blir den ett skyddande lager. När du sedan målar de mörka rutorna och drar bort tejpen, får du en rak, snygg kant.

Måla golvet när det passar dig!

Om du behöver hjälp med att finansiera ditt renoveringsprojekt kan ett privatlån från re:member vara en bra lösning. Du behöver inte ställa någon säkerhet för lånet och får snabbt svar på din ansökan.

Med vår lånekalkyl kan du enkelt se hur mycket du kan låna och vilka räntor som gäller. Ange lånebelopp och önskad återbetalningstid så visas månadskostnaden automatiskt. Du kan även ansöka om lånet direkt från lånekalkylatorn.

Lycka till med att måla ditt golv!

Ansök om re:member privatlån 

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 6,35 % - 21,35 % (2023-05-30). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 220 000 kr återbetalat under 12 år, nominell ränta 9,85%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 615 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 10,35 % och totalt belopp att betala är 376 536 kr. För fullständiga villkor klicka här.