delbetalning-inredning-sovrum.jpg
Inred med re:member

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

 

 

Inredningstips och inspiration till sovrummet

Har du funderat över varför du sover gott i vissa rum men inte i andra? Trots att sovrummet kanske har allt du kan önska – snygga tapeter, bekväm säng, sköna lakan och så vidare – är det något som gör att du ändå inte trivs. Ja, om man får tro de gamla österländska tänkarna kan det här ha med begreppet Feng shui att göra.

Feng shui betyder ”vind och vatten” och är en 3000 år gammal österländsk lära som handlar om hur vi påverkas av energifälten runt omkring oss, som färger, former och material. 

Enligt Feng shui ska ditt sovrum helst ligga i den lugnaste delen av hemmet, gärna på övervåningen så att ingen kan gå förbi och titta in genom fönstret. Bästa väderstrecket är i norr – då är det svalt i rummet på kvällen och du slipper få stark sol i ögonen på morgonen.

Sovrummet ska symbolisera vila och kärlek och därför bör du undvika alltför starka färger. Lämpliga färger för sovrum är hudtoner eller jordnära färger. Undvik skarpt gult, liksom rött på väggarna – det blir alltför intensivt. Det finns mycket sovrum inspiration att förkovra sig i och få in i sitt sovrum.

Sovrum för två

Lite sovrumsinspiration. Röda detaljer, däremot, kan enligt Feng shui vara bra för passionen. Erotikhöjande är också saker i par som förstärker tvåsamheten, eller tavlor med erotiska eller sensuella motiv. Doftljus, dämpad belysning och bröllopsfoton är inte heller fel. Undvik dock fotografier på familj och släkt – de har dålig effekt på sexlivet. Liksom speglar – de kan skapa en känsla av en ”tredje person” i rummet. Satsa även på bra sängar. En bra säng håller länge och är en bra investering för kropp och själ.

Andra saker du bör undvika i ditt sovrum:

  • Arbetsrelaterade prylar som datorer som kan skapa stress; pärmar, telefoner, TV- och stereoapparater

  • Hyllor eller lampor ovanför sängen som kan ge huvudvärk och dålig sömn eftersom vi uppfattar det som att dessa trycker på våra huvuden

  • Vassa hörn och kanter på sängar och sängbord

  • Varsin madrass i en dubbelsäng – separata madrasser försvagar tvåsamheten menar man inom Feng shui

Den farliga sömnbristen

Visste du att en av fyra svenskar lider av sömnbrist? På 30 år har svenskarnas sömnproblem fördubblats enligt Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Vissa forskare menar att sömnbristen är en av de verkligt stora folkhälsoriskerna, kanske till och med farligare än alkohol. Får vi för lite sömn kan vi bli deprimerade, drabbas av ångest eller problem med fetma, vilket i sin tur kan leda till diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det finns en hel del du kan göra för att förbättra din sömn. Du kan till exempel gå och lägga dig samma tid varje dag under hela veckan, och att se till att varva ner och släcka ner ett tag innan det är dags att somna. Kanske även söka på “sovrum inspiration” för att få ännu mer inredningstips hur du bör möblera ditt sovrum för maximal avkoppling.

Vikten av att ha en riktig säng

Ett annat sätt att förbättra din sömn är att se till att du har en riktigt bra säng och för dig som står i begrepp att skaffa dig en ny säng finns det en rad saker att tänka på:

  1. Research - gör en grundlig research före köpet, låt personalen på det aktuella sängvaruhuset ge dig råd och tips

  2. Provligg – så många sängar som möjligt så du blir helt klar över exakt vilken slags säng du vill ha

  3. Storlek – hur stor säng vill du ha? Hur stor säng har du plats för (enkelsäng eller dubbelsäng?)

  4. Madrass – ta reda på om din kropp vill ha en fast eller mjuk madrass

  5. Bäddmadrass – investera gärna i en ordentlig sådan

"Om man ska välja en möbel som man satsar lite extra på då det gäller kvalité och komfort, är det sängen" säger Anna Axelsson, sortiment- och marknadssamordnare på Möbelmästarna.

Anna ger oss också sitt bästa tips för att förlänga livet på en dyrbar säng. 

Köp ett bäddmadrasskydd som man kan slänga i tvättmaskinen när det blir smutsigt. Ett sådant kostar bara några hundra.

Privatlån från re:member

Vad drömmer du om? Om du vill låna pengar till din inredning kan ett privatlån från re:member vara ett alternativ. Hos re:member kan du låna mellan 10 000 och 500 000 kronor utan krav på säkerhet. Använd lånekalkylen för att se vad månadskostnaden blir för det belopp du vill låna. 

Att ansöka om ett privatlån hos re:member är enkelt. Du får svar direkt och din ansökan är inte bindande. 

Ansök om re:member privatlån här. 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2022-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 1792 kr), årsräntan är 17,24 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen