mc-lan.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

MC-lån? Några saker att tänka på innan du köper en motorcykel

Få saker ger en sådan frihetskänsla som att cruisa fram genom landskapet på en kurvig, skön landsväg och höra motorn spinna under tanken. Här är några saker du bör ha koll på innan du tar ett MC-lån och köper drömhojen.

Det finns massor av begagnade motorcyklar till salu och med lite flyt går det att göra fynd. Men om du vill ha en tungviktare och har en begränsad budget får du kanske nöja dig med en äldre, om inte du tar ett MC-lån. För en hoj kostar mer ju större motor den har. Fast storleken är väl inte allt, eller?

Kontrollera motorcykeln noga före du tar ett MC-lån 

Det är en hel del detaljer du bör kontrollera om du ska köpa en begagnad motorcykel. Om valet står mellan en originalmodell och en modifierad motorcykel är det vanligtvis säkrare att satsa på originalet. Oavsett ska du noga kontrollera följande. Ta gärna med dig en kompis som är kunnig på motorcyklar om du inte är det själv.

  • Kontrollera motoroljan

  • Kontrollera styrgaffeln för oljeläckage. Olja på gaffelbenen är ett dåligt tecken

  • Kontrollera att det inte är något glapp i styrlagret

  • Kontrollera att alla instrument fungerar

  • Kontrollera att bromsarna fungerar som de ska

  • Kontrollera att kopplingen fungerar, och eventuellt när den byttes senast

  • Kontrollera att alla växlar fungerar

  • Kontrollera om det finns några tecken på att motorcykeln har varit i backen

  • Kontrollera att serviceboken är komplett

Läs också våra råd om att köpa begagnad bil här.

Köpekontrakt och dokument

När du hittat ett lämpligt objekt är det ytterligare några saker du bör kolla upp innan du slår till: Hur är hojens skick? Hur många mil har den gått? När besiktigades den senast? Har den varit inlämnad på service enligt tillverkarens rekommendationer?

På Transportstyrelsens webbplats kan du med hjälp av motorcykelns registreringsnummer själv kontrollera vissa uppgifter: Hur många tidigare ägare motorcykeln haft, hur långt den hade gått vid senaste kontrollbesiktningen m.m.

En annan viktig detalj är köpekontraktet. Använd till exempel den här köpkontraktmallen från Sveriges Motorcycklister. Det ligger i både ditt och säljarens intresse att kontraktet är korrekt skrivet.

Du och säljaren måste även registrera ägarbytet genom att fylla i uppgifterna om ägarbytet på motorcykelns senaste registreringsbevis och skicka det till Transportstyrelsen. Om du har e-legitimation eller mobilt ID kan du även registrera ägarbytet online.

Ta ett MC-lån för att finansiera motorcykelköpet

Priset på en motorcykel hänger vanligtvis ihop med storleken – ju fler kubik, desto högre pris. Att förverkliga MC-drömmen kan med andra ord kosta en rejäl slant om du vill ha en tungviktare. Därför väljer många att låna till hojköpet.

Ett alternativ kan vara att ta ett privatlån. Med ett re:member privatlån kan du låna från 10 000 upp till 500 000 kronor utan säkerhet med upp till 15 års avbetalningstid. Räntan är rörlig och bestäms individuellt efter en sedvanlig kreditbedömning.

Ansök om ett privatlån hos re:member

re:member privatlån: Räntan är rörlig och bestäms individuellt, årsränta är f.n. 4,95 % - 19,95 % (2022-01-01). Återbetalningstid 1 - 15 år. Baserat på ett lån om 100 000 kr återbetalat under 5 år, nominell ränta 7,95%, uppläggningsavgift 395 kr betalar du 2 033 kr i månaden vid betalning med e-faktura, effektiv ränta är 8,43 % och totalt belopp att betala är 121 995 kr. För fullständiga villkor klicka här.