5-viktiga-saker-nar-du-ska-salja-din-bil.jpg
Vad vill du förverkliga?

Upptäck fördelarna med ett privatlån från re:member.

Läs mer

5 viktiga saker att tänka på när du ska sälja din bil

Det finns få saker som kan ge din hushållsbudget en positiv vändning som att sälja av bilen. Utan bil slipper du betala både fordonsskatt, dyrt bränsle och försäkringar. Har du bestämt dig för att sälja bilen finns de flera saker du måste tänka på innan ägarbytet sker. Vi har sammanställt en lista med de fem viktigaste sakerna du bör tänka på innan du säljer bilen. För att få ett så högt försäljningspris som möjligt och för att affären ska gå smidigt är det bra att kolla igenom dessa punkter.

1. Formaliteter och skador

Något av det första du bör göra innan du sätter igång med din försäljning av bilen är att se över besiktning och service av bilen. Har dessa gjorts i rätt tid? Har du fått de stämplar du ska ha? Om din bil har mindre skador eller slitage kan det vara värt att reparera dessa. Även om du får lägga lite pengar i att snygga till bilen kan du oftast höja försäljningspriset. En potentiell kund kommer garanterat att påpeka brister på bilen för att sänka priset – se därför till att erbjuda en bil i ett så bra skick som möjligt.

2. Tvätta och städa

Precis som vi nämnde i punkten ovan är skicket på bilen väldigt viktigt för att du ska få ett så högt pris som möjligt. Redan innan du lägger ut din annons är det såklart bra att bilen är tvättad, polerad och ser så fin ut som möjligt. Gör en noggrann rengöring både utvändigt och invändigt. Om bilen är rejält skitig kan det vara värt att lämna in den på tvätt. Om du har rökt i bilen kan det vara nödvändigt att lämna in bilen på en så kallad djuprengöring. Eftersom din potentiella köpare köper en begagnad bil ska den vara så fin och fräsch som det bara går. När bilen är snygg är det bra om du försöker ta en så professionell bild som möjligt. Fota gärna bilen på ett ställe där bakgrunden är lugn och inte drar någon uppmärksamhet från bilen.  

3. Prissättning

Att sätta pris på bilen är en av de svårare utmaningarna. Du önskar jo såklart så hög pris som möjligt, så att du kan öka hushållsbudgeten din. Tipset är att kolla igenom annonser för samma bil som du ska sälja. Då ser du vilka priser andra säljare tar. Det är viktigt att ta upp flera saker i beräkningen, exempelvis hur många mil bilen kört, vilket tillverkningsår bilen har och om du investerat i bilen på olika sätt. Oftast är det ingen idé att sätta för höga priser eftersom den potentiella köparen med största sannolikhet har stor koll på vad din bil är värd.  

4. Prutmarginal

Sätt en prutmån och ett absolut lägsta pris så är du redo för förhandlingen. För en säker betalning är det viktigt att du ser överföringen av pengarna direkt. Tyvärr finns det många lurendrejare som visar dig att pengarna förts över från personens konto och sedan, när personen fått nycklarna till bilen – avbryter transaktionen. Acceptera heller inga större summor kontant. För bådas säkerhet ska du och köparen skriva ett köpekontrakt.

5. Rusta upp med privatlån

Att fixa i ordning bilen, ta bilder och lägga upp annons kan kosta en del. Ett alternativ kan vara att ta ett privatlån från re:member. Att ansöka om ett privatlån hos re:member är enkelt. Du kan låna från 10 000 till 500 0000 kronor och du bestämmer själv vad du ska använda pengarna till. Du får svar direkt och din ansökan är inte bindande. 

Ansök om re:member privatlån 

re:member flex: Ordinarie årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 %-24,74 % (2023-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 30 000 kr är den effektiva räntan 16,01 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 32 454 kr. Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2 705 kr), årsräntan är 18,73 %, och 39 räntefria dagar utnyttjats samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.