5-sevardheter-du-inte-far-missa-i-new-york.jpg

re:member kreditkort

Har du inte ett re:member-kort?

Ansök om re:member flex här

Resa till New York: 5 sevärdheter du inte får missa

Oavsett om du åker hit över långhelg eller har turen att spendera en längre tid i fantastiska New York, är listan på sevärdheter du bör se lång. För att göra det lite lättare att välja har vi här listat fem favoriter.

1. Empire State Building

På nästan alla listor över New Yorks bästa sevärdheter ligger Empire State Building först. Denna imponerande byggnad byggdes på bara 410 dagar – och tog sju miljoner arbetstimmar, mitt under den stora depressionen.

Den vackra skyskrapan färdigställdes år 1931 och innehöll 10 miljoner tegelstenar, 6500 fönster och 73 hissar. Empire State Building var den första byggnaden  som bestod av över 100 våningar och var världens högsta byggnad i hela 39 år, fram tills att det första av de två tvillingtornen färdigställdes år 1972.

Utsikten från 86:e våningen är precis som du förväntar dig, det vill säga fullkomligt makalös. Om du vill komma ännu högre upp, kan du ta hissen upp till utkikstornet på 102:a våningen. Men precis lika lång som utsikten är, löper köerna för att få åka upp. Med andra ord lönar det sig att vara där väldigt tidigt, eller väldigt sent, för att undvika de största folkmassorna. Om du köper biljett online i förväg, kommer det också gå snabbare. De två extra dollarna du betalar i avgift på nätet kommer vara värt det när du märker hur mycket tid och besvär du sparar.

Sedan 1976 har byggnadens 30 översta våningar blivit upplysta i en rad olika färger, baserat på säsong, högtider och festivaler. Kända kombinationer är orange, vit och grön inför St. Patricks Day, blå och vit för Hanukkah, vit, röd och grön till jul och regnbågens färger inför Pride-helgen i juni.

Vill du läsa om fler New York-tips? Klicka här för vår vår New York-guide

2. Metropolitan Museum of Modern Art

För att få ta del av lite konstnärliga impulser i New York är det ingen tvekan om vilken sevärdhet som kommer överst på listan: Metropolitan Museum of Modern Art, även känt som MoMA. Sedan 1929 har museet samlat nästan 200 00 konstverk och alla konstens tungviktare finns representerade här: Van Gogh, Picasso, Warhol, Matisse, Pollock och Rothko. Om du är nybörjare när det gäller den moderna konstscenen är ett besök hit en spännande snabbkurs i allt som är vackert – och för den konstintresserade är det en tur till himmelriket.

MoMA har flera våningar med trycksaker, illustrerade böcker, design, foto, målningar och skulpturer. Det kan vara klokt att börja utforska museet i toppen och jobba sig nedåt, för att slippa mjölksyra senare på dagen – de flesta kända verk finns nämligen på de översta våningarna. På listan över saker att hinna se finns Van Goghs ”The Starry Night”, Hoppers ”House by the Railroad”, Picassos ”Les Demoiselles d’Avignon” och givetvis Warhols populära ”Campbell’s Soup Cans” och ”Gold Marilyn Monroe”.

3. Times Square

Den välkända korsningen mellan Broadway och Seventh Avenue är inte bara New Yorks, utan kanske också en av världens mest kända sevärdheter. Gula taxibilar, höga skyskrapor, bländande ljus och neonskyltar pryder Times Square, för att inte tala om de stora folkmassorna. Ja, hit kommer över 50 miljoner besökare årligen.

Här hittar du också Broadways stora och betydelsefulla teatrar, där du kan se stadens största stjärnor uppträda i musikaler och föreställningar. Om detta står på listan över saker du vill uppleva kan det vara en bra idé att köpa biljetter på själva föreställningsdagen i biljettkassan på Times Square, då får du dem nämligen till halva priset.

4. Lincoln Center

Om du vill ta del av ännu mer kultur under din resa till New York, är Lincoln Center en fantastisk sevärdhet att besöka. Kulturcentret på Manhattan ligger väster om Central Park och innehåller ett antal konstnärliga institutioner.

Lincoln Center grundades 1955 som en ideell organisation utan vinstintresse och fick stöd från staden, staten och privata fonder. Under åren har det byggts ut och dagens center sträcker sig över 6,6 hektar – det vill säga ungefär 66 kvadratkilometer.

Centret har 30 inomhus- och utomhusanläggningar för olika typer av konstscener, men kärnan, Main Plaza, är de tre monumenten David Geffen Hall, där du hittar orkestern New York Philharmonic, Metropolitan Opera House och David H. Koch-teatern, hemmaarena för New York City Ballet.

5. Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan var en gåva till USA från Frankrike för att markera deras 100 år av självständighet. Den 46 meter höga gåvan skapades av skulptören Frédéric Bartholdi och ingenjören Gustave Eiffel – männen som även låg bakom Eiffeltornet – och byggdes i sektioner i Paris för att sedan fraktas över Atlanten där den sedan sattes ihop år 1886.

Från Manhattans sydspets, Battery Park, går färjan som tar dig till den lilla ö där Frihetsgudinnan står. Om du inte har bokat biljetter i förväg kan du köpa biljetter på plats, men eftersom att köerna för att gå upp till statyns huvud brukar vara väldigt långa är det värt att köpa biljett i förväg. Även om du inte väljer att gå hela vägen upp kan du njuta av den fina utsikten från färjan och beskåda Manhattans kända ”skyline”.

Kom ihåg kreditkortet på resan

Det är ingen tvekan om att New York har många sevärdheter du bör ta del av med när du åker dit, men du kan hinna mycket på en långhelg – om du kommer ihåg att lägga upp en bra plan.

Med re:member kreditkort kan du spara pengar när du ska ta dig över Atlanten genom att använda dig av alla de bra fördelar du får med kreditkortet. Med förmånsprogrammet re:member reward kan du bland annat spara pengar på flygbiljetter till New York genom att beställa via Flygpoolen, Lufthansa eller Expedia.