resetips-kreditkort-resa-till-moskva.jpg
re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Tips för den ultimata Moskvaresan

Tillbringa några dagar i staden där Ivan var förskräcklig, Gorbatjov ropade Perestrojka! och Napoleon såg allting brinna ner. Förundras över glittrande kristallkronor i tunnelbanan och högklassig balett på världsberömda Bolsjojteatern. Moskva blir ett allt hetare turistmål och inte undra på det – med sina drygt 12 miljoner innevånare är Moskva idag Europas folkrikaste stad och har i takt med landets starka ekonomiska utveckling förvandlats till en modern lyxmetropol. Visste du att Moskva idag är världens miljardärstätaste stad?

Röda torget

När det kommer till Moskva och sevärdheter får man inte glömma Röda torget. Att besöka Moskva utan att se Röda torget är ungefär som att vara i Paris utan att se Eiffeltornet. Detta torg är inte bara det mest kända i Ryssland utan kanske ett av de mest kända i hela världen. Röda torget betraktas som något av ett centrum för hela Ryssland, eftersom vägarna som leder ut ur Moskva från just Röda torget så småningom blir till motorvägar på vilka man kan nå hela landet. Ryska tsarer har låtit sig krönas på Röda torget och alla ryska regimer har genom historien använt platsen för officiella ceremonier. Runt Röda torget ligger dessutom ett flertal världsberömda sevärdheter som Kreml, Vasilijkatedralen, Statliga Historiska Museet och Lenins Mausoleum.

Kreml

Kreml används idag ofta som begrepp för den politiska makten i Ryssland, men ordet betyder egentligen borg eller befäst stadsdel och det är just det Kreml en gång var. Murarna och de nitton tornen byggdes under 1400-talet och utgjorde då en viktig försvarsanläggning. Förutom att området idag inrymmer högkvarteret för landets regering och den ryske presidentens officiella residens, finns här också historiska sevärdheter:

Livrustkammaren i det forna tsarpalatset är till exempel ett riktigt ”måste” när du är i Moskva. Här hittar du antika silver- och guldföremål, dräkter, vapensamlingar, ceremoniella rustningar och diamantdekorerade vagnar. Låna gärna en audioguide och ta del av historien om Katarina den storas kröningsdräkt, se Fabergé-ägg beströdda med guld och ädelstenar, guldpläterade biblar och huvudkronor överösta med diamanter. Detta är verkligen en skattkista bortom din vildaste fantasi.

Vasilijkatedralen och Gorkij parken

Den mäktiga Vasilijkatedralen uppfördes på order av Ivan den förskräcklige åren 1555 – 1561. Katedralen är som hämtad ur sagorna med sin rika utsmyckning, sina fantasieggande, lökformade kupoler och förgyllda spiror. Det finns faktiskt få byggnadsverk i Europa som kan mäta sig med Vasilijkatedralen och den finns naturligtvis med på UNESCOs världsarvslista. Ingen vet säkert vem som byggde detta underverk, men myten säger att den ryske arkitekten Postnik Jakovlev fick båda sina ögon utstuckna när katedralen stod färdig, detta för att han inte skulle kunna bygga någonting lika vackert igen. Katedralen ligger på södra sidan av Röda torget och är idag ett museum med öppet för allmänheten.

Legendariska Gorkijparken är den mest kända parken i Moskva, belägen utmed Moskvafloden i de södra delarna av den centrala staden. För många klingar namnet igenkännande: På Martin Cruz Smiths roman Gorkijparken från 1981, gjordes senare en Hollywoodfilm som till största delen filmades i Stockholm. I verkligheten är Gorkijparken en nöjespark med olika typer av attraktioner som karuseller, utomhusbio, konst- och designmässor. Det sägs att Gorkijparken är mer för lokalbefolkningen än för turisterna, men är du nyfiken på vad Moskvaborna gör på sin fritid ska du bege dig hit.

Moskva sevärdheter

Shopping i världsklass

Moskvas sevärdheter i all ära, men självklart går det alltid att få in lite shopping. GUM är shoppinggallerian som får NK att blekna i jämförelse. Gallerians fasad är längre än två och en halv fotbollsplaner och upptar större delen av Röda Torgets östra sida. Varuhuset uppfördes i slutet av 1800-talet och ser ut som ett kungligt palats. Den praktfulla interiören innefattar tre pelarförsedda våningar med en glastäckt innergård i mitten vilken sträcker sig över hela byggnadens längd. På innergården har en vacker fontän under decennier tjänat som mötesplats, såväl som klassiskt fotomotiv. Butikerna erbjuder shopping i världsklass med exklusiva och erkända varumärken och vid sidan om dessa hyser gallerian även ett otal restauranger, caféer, konstgallerier och diverse kulturevenemang. Om du vil övernatta när GUM kan Four Seasons Hotel bjuda på toppenstämning och utsökt mat.

Tycker du att det är onödigt dyrt på GUM, men ändå vill få med dig typiska ryska souvenirer hem, tar du dig till Ismailovomarknaden där du köper rysk kaviar, ryska pälsmössor och de klassiska Babushkadockorna till halva priset mot i Moskvas mer centrala delar. Du kommer till Ismailovo genom att ta tunnelbanan till stationen Partizanskaya, och när du ändå åker tunnelbana: ta en tur på den bruna linjen också, så du får uppleva världens absolut vackrast utsmyckade tunnelbanestationer med kristallkronor och mosaikgolv.

Bolsjojteatern

Rysslands nationalscen för balett och opera är ännu ett av alla ”måsten” när du besöker Moskva. Moskoviterna tycker att det är lika naturligt att besöka teatern som vi tycker att det är att gå på bio här hemma. Bolsjojteatern har en välfylld repertoar; man introducerar mellan två och fyra nya baletter och operor varje säsong.  Vill du se en föreställning i denna storslagna och kungliga miljö måste du dock vara ute i god tid. Köp biljetter online eller i biljettluckan på plats. Tunnelbanestationen Teatralnaja ligger bara en kort promenad från teatern.

Boka din ultimata Moskvaresa 

När du skal planera din Moskvaresa kan du kolla upp olika hotell på nätet i god tid och göra en bra deal. Med förmånsprogrammet re:member reward får du upp till 25% reward-rabatt på utvalda tjänster och produkter i över 200 webbutiker, bland annat 10 % rabatt på hotellbokningar hos Hotels.com

Om du betalar över 50 % av resan med ditt re:member kreditkort så ingår även en kompletterande reseförsäkring. Om du inte redan har kortet kan du ansöka om kreditkort från re:member här.  

Mycket nöje!

re:member flex:  Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 39 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 % - 24,74 % (2022-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr (avbetalningsbelopp i snitt 1 792 kr/mån). Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader, årsräntan är 17,24 %, att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: Entercard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.