fira-pask.jpg

När är infaller påsken?

re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Du har kanske lagt märke till att påsken till skillnad från julen infaller på olika datum varje år. Men vet du varför påsken infaller vid olika datum varje år? Här är förklaringen.

Påsken infaller vid olika datum varje år. Om du själv vill räkna ut när påsken innfaller måste du känna till både månens faser och söndagarnas placering under året. Eftersom ett år varar 52 veckor och en dag – under skottår två dagar – ändrar sig söndagarnas datum från år till år, men upprepas med en period på 28 år.

Den bakomliggande beräkningen är lite komplicerad, men en regel är: påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Sålunda infaller påsken alltid under perioden 22 mars till 25 april.

När infaller påsken 2019?

  • Skärtorsdag: torsdag 18 april 

  • Långfredag: fredag 19 april

  • Påskafton: lördag 20 april

  • Påskdagen: söndag 21 april

  • Annandag påsk: måndag 22 april

Påsken är årets första högtid och styr även datumen för flera andra helgdagar. Först ut är Kristi himmelsfärdsdag som infaller 39 dagar efter påskdagen. Det är dagen då Jesus efter uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden och fördes upp till himlen.

När pingsten infaller styrs också av när påsken innfaller. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi Himmelsfärdsdag. 2019 är pingstdagen den 9 juni. År 2005 slopades annandag pingst som allmän helgdag i Sverige och ersattes med nationaldagen, den 6 juni.  

Varför firar vi påsk?

Påsken är en långhelg som många av oss ser fram emot. Vi målar påskägg, pyntar med påskris och barnen klär ut sig till påskkärringar och bjuds på godis. Påsken talar om för oss att vintern ligger bakom oss och att våren är på väg.

Hitta bra tips på roligt påskpyssel i den stora påskguiden här.

Den kristna påsken

Påsken är en kristen högtid till minne av Jesu korsfästelse och uppståndelse, och enligt evangelierna inträffade dessa händelser under det judiska påskfirandet i Jerusalem. Den dramatiska berättelsen börjar med att Jesus kommer till Jerusalem på palmsöndagen, som är söndagen före påsk. Här blir han mottagen som en kung, men glädjen varar inte länge.

Efter att Jesus delat en måltid med sina lärjungar på skärtorsdagen avslöjar Judas för de romerska soldaterna var Jesus finns. Jesus grips och på långfredagen blir han korsfäst och dör. På påskdagen uppstår Jesus från döden. När kvinnorna kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Enligt bibeln visar sig Jesus för lärjungarna och därmed blir påsken den första kristna högtiden.

Varför heter det påsk?

Ordet "påsk" kommer från namnet på den judiska påsken, ”pesach”, som judarna firar till minne av uttåget ur Egypten. Det tyska ordet för påsk, ”ostern” och det engelska ”easter” däremot härleds till namnet på en vårgudinna ur den nordeuropeiska mytologin som hette Ostra.

Var firar man bäst påsk?

Många svenskar passar på att resa under påskledigheten, antingen till fjällen eller till varmare breddgrader, medan andra njuter av lite lugn och ro i hemmets vrå och firar påsk i Sverige.

Om du tillhör de ressugna och inte redan har ett re:member kreditkort kan du ansöka ett kreditkort redan nu så att du får hem det i brevlådan i god tid innan avresan.

Glad påsk!

re:member flex:  Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 29 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 % - 24,74 % (2018-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr (avbetalningsbelopp i snitt 1 792 kr/mån). Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader, årsräntan är 17,24 %, att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: EnterCard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.