lamna-inte-ut-dina-kreditkortsuppgifter.jpg

Se upp för kreditkortsbedragare!

re:member flex

Ingen årsavgift, individuell ränta och upp till 8 veckors räntefri kredit.

Läs mer om flex

Brukar du ge ut ditt kreditkortsnummer till någon du nyss träffat på gatan? Knappast. Men tänk på att samma sak gäller för personer som kontaktar dig via telefon eller mail, oavsett vilket företag de säger sig representera.

Tänk dig att telefonen ringer och att personen i andra änden säger sig vara en representant från Microsofts Supportavdelning. Personen talar engelska och påstår att din dator är utsatt för virus och meddelar att om en uppdatering inte görs omedelbart så kommer du att riskera att förlora all data på hårddisken. Uppdateringen kostar1 000 kronor.

Kanske tänker du att du inte har någon större erfarenhet av datorer och att Microsoft är ett seriöst företag. Därför känner du dig tillräckligt säker för att ge ut ditt kreditkortsnummer. Samtidigt som samtalet pågår, får en av re:members säkerhetsexperter en varning om en pågående transaktion där det visar sig att en kreditkortsbedragare försöker få igenom en överföring från ditt kreditkort via Western Union. Carina Björkefors, VD på EnterCard Group AB uttalar sig:

Inom re:member sätter vi alltid säkerheten främst. Kunderna ska alltid  känna sig trygga när de använder sig av våra produkter. Därför sträcker sig våra säkerhetsexperter långt i ansträngningarna för att stoppa kreditkortsbedragare

Sommaren är högsäsong för kreditkortsbedragare

”Medierna har under lång tid rapporterat om kreditkortsbedragare som utger sig för att vara anställda på Microsoft, speciellt under sommarsäsongen, som försöker få privatpersoner att uppge sina kreditkortsnummer. re:member rekommenderar därför alltid sina kunder att vara extra försiktiga med att ge ut sina kreditkortsuppgifter, lösenord eller pin-koder om de inte själva har inlett kontakten”.

”Historiskt sett har vi haft incidenter där kortbedragare säger sig representera exempelvis itunes men de vanligaste och mest uppmärksammande fallen är på senare år personer som påstår sig representera Microsofts supportavdelning. Samtidigt använder sig kortbedragare av allt mer förfinade tillvägagångssätt och därför rekommenderar vi alltid våra kunder om att vara uppmärksamma och försiktiga”, avslutar Carina Björkefors.

re:members tips för att undvika kortbedrägerier:

  • Uppge aldrig ditt kreditkortsnummer, pin-kod eller lösenord om det inte är du själv som tagit initiativ till kontakten med företaget
  • Ställ dig frågan om det är troligt att ett stort IT-företag ringer runt och erbjuder sina kunder support? Vid minsta osäkerhet, be om personens namn och be om att få ringa tillbaka
  • Gå till källan. När du använder tjänster från Microsoft, Paypal eller Apple, gå direkt till deras hemsida
  • Kontrollera webbadresserna när du beställer eller köper en produkt på nätet. Är det en https-adress? Https ger en ökad säkerhet och du kan enklare kontrollera avsändaren
  • Om du får ett e-postmeddelande med stavfel, udda ordföljd eller felaktigt ordval finns det oftast anledning till att bli misstänksam. Detsamma gäller för avsändarens e-postadress. Det kan vara ett tecken på bedrägeri

re:member flex:  Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 29 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74 % - 24,74 % (2018-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67 % vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr (avbetalningsbelopp i snitt 1 792 kr/mån). Det sammanlagda beloppet och den effektiva räntan är uträknade utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader, årsräntan är 17,24 %, att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag och pappersfaktura.

Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 35 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,75 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 200 kr, men högst skulden på kontot. Avtalet gäller tillsvidare och ångerrätt gäller. För fullständiga villkor tryck här.

Kreditgivare: EnterCard Group AB (org nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.